“ALLT BLIR LÄTTARE OM man utgår ifrån att de flesta man möter är precis lika bra eller dåliga som en själv.”

En del människor som är sällsynt begåvade och skickliga på en nisch, ser ofta inte det själva. För dom är deras förmåga helt enkelt en andra natur, och tanken att paketera det i en karriär korsar inte ens deras sinne. Förrän de plötsligt befinner sig i ett sammanhang som ger idéer till hur mycket bättre saker och ting faktiskt skulle kunna vara. 

För knappt ett år sen startade Emma Blom reklambyrån Social Industries, ett företag hon kallar den moderna reklambyrån: “Jag tycker hela min bransch är omodern och behöver uppdateras, det finns så mycket jobb att göra, det en enorm utmaning, det tänker jag på varje morgon när jag vaknar. Jag skulle önska man kunde klara sig på mycket mindre sömn för att kunna jobba mer”, säger Emma, som är uppvuxen i bruksorten Degerfors i Värmland, en stad präglad av en stark arbetarrörelse och kultur runt förvärvsarbete och idrott. Hon fortsätter: “Jag ville tidigt därifrån och flyttade till Stockholm på prov direkt efter högstadiet, men blev såklart kvar… Jag tog dock med mig Degerforsarvet och både jobbade och tränade väldigt hårt, vilket har präglat mig på många sätt.”  

När vi träffas i centrala Stockholm samma vecka som semestrarna är över och de flesta är tillbaka på sina jobb möter jag en lång, betagande vacker kvinna som kommer med många visdomsord, delar med sig öppet och varmt om hur det är att vara vd, hur hon tacklar nedlåtande manliga kollegor och hur hon varje dag går till jobbet högt motiverad och med ett brinnande engagemang att få både andra och sig själv att nå sina mål.

 

emmablom024Vad gjorde att du hamnade i reklambranschen?
Jag är medievetare i grunden och mitt första seriösa jobb var också som skribent på Infopaq (numera Opoint) och efter bara några år där, blev jag väldigt ung VD för Infopaq i Estland.

När jag flyttade hem jobbade jag i PR-branschen i olika konstellationer, varav ingen egentligen passade mig. Via en kontakt inom rekrytering, blev jag ombedd att söka tjänsten som vd för Patchwork, en dansk sociala medier-byrå som skulle öppna svenskt kontor. Jag drev därefter Patchwork Sweden i drygt fem år innan jag hoppade av i november förra året och startade den moderna reklambyrån Social Industries.

 

Vad är viktigast i livet just nu?
Ju äldre jag blir desto viktigare blir det att faktiskt bara må bra. Och det är svårare än man tror, det kräver ju nämligen att ens familj mår bra också. Men jag tänker mycket på det. Jag tycker också att man ska kämpa för att ha det så härligt som möjligt hela tiden. Ett exempel på det är att jag åker taxi till jobbet om det regnar. Om det är riktigt jävligt väder får taxin vänta utanför Ica när jag handlar. De flesta chaufförer på Top Cab kan hela min livshistoria.

 

Hur blir man sann mot sig själv?
Genom att lyssna på sig själv och våga stå för vad det där självet säger till dig. Inte tänka på vad den ena eller andra ska tänka, inte anpassa sig så himla mycket hela tiden. Det är helt enkelt ok att inte vara så som andra förväntar sig att man ska vara.

emmablom21

Hur ser din arbetsdag ut?
Som vd för mitt egna bolag Social Industries, som jag driver i samarbete med det mer välkända kommunikationshuset Acne, är mitt faktiska arbete som alla småföretagares; en salig blandning av högt och lågt. Jag brinner verkligen för mitt företag och allt jag gör drivs av ambitionen att inte bara bli Sveriges, utan världens bästa moderna reklambyrå.

Jag går upp 05.45 varje dag. Kollar mail, Instagram och Facebook i telefonen innan jag stiger upp. Det första jag tanker på när jag vaknar är frukost och jag lägger mycket tid och omsorg på den där första vakna timmen. Lagar frukost ordentligt, tänder ljus och dricker te i soffan en stund innan jag stretchar ut ryggen och gör mig ordning. Jag kan inte gå till jobbet utan köpkaffe så det köper jag på vägen. Promenerar till jobbet året runt om det inte regnar/snöar eller blåser, då åker jag taxi. Blir jättesur av dåligt väder.

Om jag inte hunnit träna under dagen tränar jag på eftermiddagen, sedan handlar jag hur snabbt som helst och tar oftast en taxi hem. Jag älskar att laga mat så det är oftast jag som gör det. Efter middagen jobbar jag i några timmar vid köksbordet innan jag somnar framför en film med min man.

 

“Jag blir oerhört provocerad av människor som aldrig upplevt hur det är att inte ha pengar. Hur utvecklar man en vettig personlighet då, det tror inte jag går.”

 

Hur hittar du energi till att jobba hårt?
Jag jobbar otroligt mycket och jag tränar för att det ska fungera och jag ska orka. Jag klagar ofta på hur mycket jag hatar att träna – är verkligen ingen käck inspiratör alls – men sanningen är att jag inte skulle fungera utan att träna. Med träning kommer ett intresse för vilken mat man stoppar i sig, så i den mån jag hinner ägnar jag mycket tid åt mat, framför allt på helger.

När jag vaknar på morgonen tycker jag att det ska bli kul att gå till jobbet, annars skulle jag aldrig orka. Det som gör dagen ännu bättre är när det går bra på jobbet, vilket betyder att något jag jobbat hårt för blir precis så som det var tänkt och planerat.

 

“Jag kan t ex inte jobba efter målsättningar jag inte tror på, eller som jag inte tycker leder någon vart. Så har jag varit hela mitt liv. Jag tyckte flera ämnen i skolan var helt värdelösa och förstod inte alls varför jag skulle tvingas gå på lektionerna. Och jag står fortfarande fast vid att jag tycker träslöjd var ett jävla slöseri med mitt liv. Att svarva ett grillspett i 10 timmar har inte gjort mig till en bättre människa.”

 

Vad i ditt arbete älskar du mest?
Att bestämma. Inte för att jag vill fatta vartenda beslut själv, utan för att jag vill vara den som sätter upp målen för mig själv.

 

Hur kan du mäta eller se vilket resultat du får?
Genom att mina bolag växer i rätt riktning, vilket inte bara betyder att tjäna mera pengar utan att kunna få andra att växa och utvecklas och bli framgångsrika. Det är det jag tycker är absolut roligast.

 

Hur påverkar det dig som yrkeskvinna?
Att vara chef överlag har utvecklat mig jättemycket. Jag blev chef första gången när jag var 24 år, och jag hade ingen aning om vad jag höll på med. I många fall saknade jag respekt för andra människor och hade väldigt svårt att förstå dem som inte satte jobbet i första rummet. Idag vill jag tro att jag är mjukare.

Men jag ska heller inte sticka under stol med att jag jobbar som jag gör för att tjäna pengar. Det är dumheter att påstå något annat. Jag älskar inte pengar, men jag älskar det enda av värde man kan köpa för pengar: frihet. Pengar gör så man får bestämma själv, det gör att man kan åka var man vill i världen när som helst och att man aldrig behöver oroa sig.

Den som säger något annat har alltid haft pengar. Jag blir oerhört provocerad av människor som aldrig upplevt hur det är att inte ha pengar. Hur utvecklar man en vettig personlighet då, det tror inte jag går.

 

emmablom023

 “Ledarskap idag är per definition manligt. Allt ifrån hur vi klär oss, hur det går till när vi fattar beslut till hur vi förväntas bete oss. Och det är så inihelvete långt kvar – de som säger något annat är män.”

 

 

Lever du efter några råd du fått?
Det är nog något som min mamma gett mig. Hon har bland annat sagt i många år att man blir lite mjukare med tiden, och det har jag verkligen blivit vilket bara är positivt. Mina föräldrar överlag har ju också uppfostrat mig till en trygg, stark och självsäker person och utan det hade jag gett upp i många avgörande situationer.

Min man säger alltid det jag i magen redan känner, vilket är att man måste få bestämma själv över sig själv. Då blir man motiverad, och jag är väldigt rädd om min egen motivation. Den där känslan jag har när jag vaknar; att allt är så roligt. Den är viktig för mig!

 

Är du medveten om hur du motiverar andra?
Jag vill tro att jag motiverar andra genom att både tro på och jobba väldigt hård för de visioner jag har. Om jag inte jobbade så hård som jag gör, skulle de andra på jobbet inte göra det heller tror jag. Vi driver företaget tillsammans och vi tror på det vi gör.

 

På vilket sätt utvecklas du genom det?
Man inspirerar andra till att hitta sitt syfte och mening genom att dela sina egna svagheter och lärdomar. Jag tycker det är fantastiskt när andra utvecklas för att jag har gett dem ett sammanhang eller en möjlighet att göra det. Jag tror att alla människor blir bra på det som de tycker är roligt, därför försöker jag ge alla anställda möjligheten och friheten att göra mest av det de tycker är roligast och motiveras av mest. När anställda är motiverade och tycker det är roligt ÄR det roligt att gå till jobbet, tro mig.

 

Vilken är den största lärdom du fått?
Det viktigaste som erfarenhet har lärt mig, är att det inte finns någonting att vara rädd för. Jag trodde när jag var yngre att alla som var vd var super-pampiga super-människor som visste och kunde en massa saker. Idag vet jag att de flesta som är vd är vita, medelålders män med polare som också är vd någonstans. Om man utgår ifrån att de flesta människor man möter är precis lika bra eller dåliga som en själv blir allting enklare.

 

 

 “Utan resten av Social Industries skulle det här aldrig varit möjligt. I det sammanhanget är jag en jävla bifigur.”

 

Vilken del är svårast i ditt arbete?
Att sälja såklart. Det är alltid svårast. Att sälja är det enda en människa i någon som helst position behöver kunna för att lyckas med sitt jobb. Det kan vara att sälja en hårborste, men framför allt att sälja sig själv, sin idé eller sin övertygelse.

Det svåraste är ju helt klart att en duktig säljare ständigt måste anpassa sitt budskap efter olika mottagare. Det finns en del person jag träffar som bara tycker att jag är pompös, arrogant och högljudd, det tycker jag är tråkigt som försäljare, som människa kan jag dock leva med det.

 

Vad är du mest stolt över?
Jag är väldigt stolt över Social Industries, och hur långt vi har kommit på så oerhört kort tid. Det var inte en enkel sak på något enda sätt. Jag är allra mest stolt över att så många viktiga och coola personer trodde på min vision och ville dela den. Utan resten av Social Industries skulle det här aldrig varit möjligt. I det sammanhanget är jag en jävla bifigur.

 

Kan du nämna något ögonblick av misstag som du lärt dig något från och som hjälpt dig?Samtliga av mina största misstag grundar sig i att försöka vara andra till lags utan att känna efter själv. Att vara för ängslig. Jag hade en chef en gång som jag lyssnade alldeles för mycket på och i kölvattnet av det var jag inte bara en dålig chef, utan en dålig människa. Jag skyller inte alls det på honom, utan snarare på att jag själv inte kände efter – utan bara förutsatte att han hade rätt. Men jag var också väldigt ung och oerfaren då…

 

Vilka böcker eller andra resurser skulle du rekommendera?
Jag rekommenderar google då, det mesta jag läser hittar jag på ett eller annat sätt på google, på bloggar och i sociala nätverk. Det dummaste jag vet är för övrigt att skriva böcker om sociala medier, kommunikation och reklam. Innan man hunnit trycka skiten är det som står där förlegat.


emmablom026

“Hatar du ditt jobb? Lyft luren NU och ring det företag som du drömmer om att jobba på, eller den person som har ett liv som du drömmer om att ha.”

 

Har du en mentor eller inspiratör som väglett och påverkat dig?
Mamma. Jag minns en gång när jag ringde till mamma från en städskrubb på Infopaq och frågade var LAS var. Då hade jag precis kommit ut ur ett tvåtimmarsmöte där jag låtsats att jag visste vad det var. Idag ringer mamma till mig och frågar mig om saker också. Dock inte om Las, hon jobbar ju i kommun.

 

Hur tar du hand om din insida?
Genom att åka på fantastiska semestrar med min man. Vi åker 3-4 gånger om året, till någon gammal favoritplats eller någon ny. Vi väljer plats efter hotell vi vill prova. Nu närmast har vi hittat två fantastiska hotell på öar i Grekland vi aldrig besökt förut. När jag inte kan åka på semester shoppar jag till mig lugn. Det är det bästa jag vet och har alltid varit. Jag går på stan varje lördag med min bästis. Vi tittar mest. Och så äter vi lunch på Bobergs matsal. Råbiffen där kan få vem som helst att komma ner i varv.

emmablom028

“Som kvinna i någon form av ledande position blir man både ifrågasatt och bedömd på ett sätt som män i motsvarande befattning aldrig blir. Män säger t ex alltid åt mig att jag är så himla ”duktig”, vilket driver mig till vansinne. Och sedan frågar de när jag ska skaffa barn och säger att man blir mycket lugnare efter det. Det kommer jag tydligen också märka. Jag får hög puls av sådant där.”

 


Var känner du dig som mest hemma?
Fram till att jag träffade min man var det till 100% i Degerfors. Det finns en strand där som heter Degernäs, som inte direkt är ett polynesiskt paradis, men för mig är det det. Jag älskar sjön Möckelns grumliga vatten och den där hårda sanden, det är hemma för mig. Men numera hittar jag samma lugn här på Södermalm, med min man.


Finns det någonting du skulle ändra på om du kunde i vår samtida kultur?
Det finns naturligtvis bara ett rätt svar på den frågan och det är att vi måste börja hylla kvinnligt ledarskap. Som kvinna i någon form av ledande position blir man både ifrågasatt och bedömd på ett sätt som män i motsvarande befattning aldrig kan förstå. Män säger t ex alltid åt mig att jag är så himla ”duktig”, vilket driver mig till vansinne. Och sedan frågar de när jag ska skaffa barn och säger att man blir mycket lugnare efter det. Det kommer jag tydligen också märka. Jag får hög puls av sådant där.

emmablom029

Vad tycker du bäst om i den tid vi lever i?
Det är att det faktiskt finns så många fler möjligheter nu. Även om världen tycks både vidgas och krympa samtidigt beroende vem man är och var man är född.

 

Vilka ord skulle du dela med någon som läser detta, sitter på sitt jobb och känner sig ouppfylld och vill förändra sitt liv men inte vet hur?
Sluta tänka på att du borde. G ö r. N u. Vi har bara, bara just den här stunden. Gör något av den. Hatar du ditt jobb? Lyft luren NU och ring det företag som du drömmer om att jobba på, eller den person som har ett liv som du drömmer om att ha. Vill du gå ner i vikt? Lyft häcken n u och gå till gymmet. Inte efter jobbet, inte imorgon, inte om en timme. N u.

Testa en massa olika saker. Vilket var roligast? Om jag läser ett cv där någon först gått i skolan och läst media, sedan gått nån kurs på Berghs och sedan praktik på PR-byrå och naturligtvis tycker att ett jobb hos oss är som gjort för hen går jag vidare direkt.

Jag tycker man ska jobba på så många olika jobb man kan. Ha bra chefer, dåliga chefer, bra jobb, sjukt tråkiga jobb, svåra jobb och enkla. Jag började själv jobba när jag var 12, med att sälja jordgubbar. Sedan var jag allt ifrån servitris till diskplockare, vårdbiträde och telefonförsäljare. Det är otroligt nyttigt att jobba.

 

Några fler råd till nya kreatörer eller entreprenörer?
Att sälja är det enda man behöver kunna. Kan man sälja kan man få vad som helst att fungera. Och inget säljer sig självt. Jag ser många som startar nya företag i min bransch som har både hemsida, en snitsig visions-text, logotype och visitkort innan de har en enda kund. Då vet jag att det kommer gå åt skogen.

 

Vad behöver förändras så kvinnliga entreprenörer får mer stöd och resurser?
Det där handlar om att fler kvinnor måste in i ledningsgrupper och styrelser. Först när det är en majoritet av kvinnor, eller allra minst lika många på bred front, kan kvinnligt ledarskap bli tongivande på riktigt.

Jag ogillar att generalisera kring kön, men ledarskap idag är per definition manligt. Allt ifrån hur vi klär oss, hur det går till när vi fattar beslut till hur vi förväntas bete oss. Och det är så inihelvete långt kvar. Alla som säger något annat är män.

 

Om Emma Blom:

Yrke: VD och grundare av Social Industries
Bor: Södermalm, Stockholm
Familj: Fästman Markus Alderbäck, mamma, pappa och bror i Degerfors
Hemsida: www.socialindustries.se
Instagram: smalalena

Interview & Photos of Emma Blom, by Anna Järphammar