Jeanna Rutherhill; “JAG BEHÖVER HA ETT HÖGRE SYFTE & känna att det jag gör påverkar världen att bli lite bättre, åtminstone indirekt.”

September är månaden för kvinnor i näringslivet men medan vi gillar att främja och dela historier om kvinnors företagande varje månad, året runt, förlänger vi den pulserande månaden till att innefatta även oktober! Vi tror starkt på att det behövs fler kvinnor i framträdande ledande ställningar i många områden i samhället. Och vi vet om behovet av kvinnor i politiken för att skapa och ändra lagstiftning som gynnar alla lika. Men det är också ledarskap som handlar om gemenskap som kommer att ha en grundläggande inverkan på människors liv. Jeanne Rutherhill, har tillsammans med Eva Ekedahl just slagit upp dörrarna till framkomlighet för kvinnor inom näringsliv och bolag genom företaget Women for Leaders som är ett kvinnligt nätverk och ledarskapsprogram.

Jeanna föddes i Lund och växte upp i Malmö med en lillasyster och föräldrar som var läkare och tandläkare. Vid tio års ålder flyttade familjen till Kalmar. “Efter ett par år som researchkonsult på en management-konsultfirma i Lund valde jag att säga upp mig på vinst och förlust och flytta med min pojkvän till Silicon Valley 2001″, berättar Jeanna när vi ses en vacker sensommardag på Östermalmshallen i Stockholm. Det var efter något år som volontär för ett företagsnätverk – Silicon Vikings – som Jeanna fick nys om att Google sökte svensktalande till sina svenska annonsörer. Där och då började hon sin blomstrande karriär och fick möjlighet att flytta hem och starta upp Google i Sverige.

”Det var otroligt kul att vara med och bygga  upp Google här hemma. Efter några år som Key Account Manager, blev jag försäljningschef och satt med i den svenska ledningsgruppen. När jag var mammaledig med mitt tredje barn slutade min chef och det var en stor omorganisation så jag kom fram till att det var dags att göra något annat.”

jeanna07bl

Efter två år som VD  på Ziggy Creative Colony bestämde du dig för att starta Women for Leaders tillsammans med Eva Ekedahl. Hur jobbar ni?
Fortfarande är företaget i uppstart, så det är verkligen högt och lågt. Ena dagen gör vi affärsplan och jobbar med företagets strategi, nästa dag har vi säljmöte, skriver offerter och skickar fakturor. Väldigt kul!

 

Vad väcks du av på morgonen?
Blir oftast väckt av min yngste son, ibland blir det lite mys innan vi äter frukost tillsammans hela familjen. Min intention är att avsluta dagen med att summera vad som var bra. Det är inte alltid att man som entreprenör och trebarnsmamma hinner eller orkar, men en intention och målsättning är alltid något. Jag läser alltid något innan jag somnar, oftast skönlitteratur. Ibland somnar jag efter bara en halv sida. Läsning är mycket avkopplande för mig.

 

Hur viktigt är rutiner för dig?
Generellt tycker jag att dygnet har för få timmar. Tiden räcker inte till för allt jag vill göra. Därför försöker jag vara så effektiv som möjligt och har bl. a. gått hos en coach för att bli bättre på det. Det handlar väldigt mycket om mål, planering, struktur och prioritering.

Jag har en veckoplanering och en dagsplanering där jag skriver upp vad som behöver göras denna vecka och om det är något som måste prioriteras till “idag”. Då försöker jag lägga in det som aktiviteter i min agenda för dagen. Så gör jag med mat, träning och jobb. Jag försöker få in tre träningstillfällen (styrketräning) och en till två yogatillfällen per vecka. Vi försöker alltid äta middag tillsammans hela familjen.

 

Ge exempel på hur en balanserad dag ser ut?
Jag vaknar i god tid och kan äta frukost utan stress, promenerar med barnen till skolan (12-åringen får jag tyvärr sällan med mig) och power-walkar hem med någon podd i lurarna. Jag har en god struktur och planering för vad jag vill åstadkomma under dagen och börjar beta av agendan. I slutet av dagen har jag då fått en känsla av tillfredsställelse då jag har bockat av de aktiviteter som jag föresatt mig att göra. På eftermiddagen kan jag hämta barnen utan stress och har tid för att göra saker tillsammans med dem. På kvällen gemensam middag och yoga innan läggdags.

 

Vad i ditt arbete gillar du mest?
Att få starta upp ett eget företag som bara är mitt och min kompanjons. Att få arbeta med något som är ens passion och som kan göra världen lite bättre. Att träffa människor och påverka och hjälpa företag att förändras inom jämställdhet.

 

På vilket sätt motiveras du till daglig action utan att ännu se resultat? 
Resultatet av vårt arbete kommer att ta lång tid innan det syns. Det görs dock kontinuerliga mätningar
av t ex Allbright gällande börsbolagens jämställdhet i styrelser och ledningsgrupper. I övrigt kommer det ekonomiska resultatet i företaget vara ett bevis på om vi lyckas kommersiellt med att driva förändring i denna fråga.

 

”I doktorsavhandlingen jag läste stod: Män väljer män därför att det är mest bekvämt och enkelt och att det bl. a. var för att de hade sina naturliga informella nätverk såsom bastu-klubbar och golf.”

 

 

Varför gör du det du gör?
Jag gör detta för att jag brinner för frågan och vill se en förändring. Jag kommer att bli glad och väldigt stolt om t ex siffran 6% andelen kvinnliga VD:ar i börsbolag har ökat när nästa eller nästnästa mätning görs. Men vår vision är 20% andel kvinnliga börs-VD:ar år 2020.

 

Finns det någon händelse som väckte dina tankar om detta för första gången?
Jag fick en bok av min pappa – för säkert 15 år sen – som var en doktorsavhandling om genus. I boken stod att män väljer män därför att det är mest bekvämt och enkelt och bl. a. var för att de har sina naturliga informella nätverk såsom bastuklubbar och golf.

 

Hur påverkade det dig?
Jag blev väldigt fascinerad av detta och förundrad över att det kunde vara så. Jag hade aldrig upplevt att jag blivit behandlad annorlunda p g. av mitt kön. Har alltid blivit uppfostrad att alla är lika mycket värda och jag har alltid känt ett sådant enormt stöd från mina föräldrar. Det var aldrig tal om att jag och min syster inte skulle ha samma möjligheter eller förutsättningar att göra vad vi ville i livet. Det var en ickefråga hemma.

 

Kan du ge något tydligt exempel på detta?
Det var t ex självklart att både jag och min syster skulle läsa vidare på universitetet.
Men utan press – snarare stöd – så att vi kunde bli de bästa människor vi kunde bli. Hade vi velat bli modister eller brandmän så hade de stöttat oss i detta. Vi hade också väldigt bra och jämställda föräldrar till förebilder. Båda med chefspositioner som delade på bördorna med hushållet och småbarn.

 

Följer du några tips du fått inom företagande och i ditt yrke?
I affärer har jag fått tipset att alltid lyssna och vara genuint intresserad. I business går det oftast bra när man har en djup förståelse för den man ska göra affärer med.

När det gäller karriären så är det att tala om för din chef vad det är du vill och inte vara rädd att ta risken att prova något nytt. Det mesta löser sig. Att välja av lust och passion.

 

På vilket sätt ser du skillnad på råden idag?
Det senare rådet går mer på djupet och handlar om vem du är som människa och vad som gör dig lycklig.

 

”Se upp med att vilja gå FRÅN någonting så mycket, så du inte blir förblindad av det du ska gå TILL”

 

Vilken är den största lärdom du fått?
Att karriären inte är en sprint, det är ett maraton. Det krävs uthållighet, tålamod och förmågan att komma tillbaka efter motgångar.

 

Vilken del är svårast i ditt arbete?
Bokföring och liknande administration

 

Kan du nämna din största framgång eller något du är mest stolt över?
Att efter en tuff start i Kalifornien efter den 11 sep 2001, kunna få jobb på Google och vara med och bygga upp det i Sverige.

 

jeannar02

”Det är inte alltid som man som entreprenör och trebarnsmamma hinner eller orkar men en intention och målsättning är alltid något.”

 

Kan du nämna något ögonblick av misstag som du lärt dig något från och som hjälpt dig?
Att jag ville gå FRÅN någonting så mycket att jag blev förblindad av det jag skulle gå TILL. Jag lärde mig att vara försiktig med att låta känslor styra, samt att göra mer grundlig research.

 

Vilka böcker och resurser skulle du rekommendera?
Lean in av Sheryl Sandberg

Google for work – det bästa för en startup: mail, kalender, drive för att spara filer etc.

Wunderlist – to do-listor

Yoga with Adriene på YouTube – gratis yogavideor att göra hemma

 

Vilken app, hemsida eller annat öppnar du allra först på morgonen?
Just nu Stripe  -en ecommerce dashboard som visar hur mycket vi sålt under dagen, veckan, månaden. Annars har det tidigare varit Facebook, men jag har ett ambivalent förhållande till den. Tycker det slukar för mycket tid till totalt meningslös aktivitet.

 

 

”Man måste känna efter vad det är man verkligen vill – sen måste man välja bort en massa saker för att kunna göra det. Det kan ibland innebära att man måste försaka något, men har man bara ögonen på varför – så är det bra ändå.”

 

 

Tips på fysisk aktivitet?
Styrketräning, intervallträning, yoga

 

Hur tankar du energi?
Yoga, coach, promenader, spendera tid med min familj, man och bästa vänner

 

Hur blir man sann mot sig själv?
Man måste känna efter vad det är man verkligen vill och sen måste man välja bort en massa saker för att kunna göra det. Det kan ibland innebära att man måste försaka något, men har man bara ögonen på varför – så är det bra ändå.

 

Vad har du försakat?
Jag ser det inte längre som försakelse, men det fanns en tid då det var viktigare för mig vad jag hade för kläder eller vilken inredning jag hade. I detta nya som jag håller på att bygga upp har jag fått prioritera var jag lägger min tid, energi och pengar på. Jag köper T. ex. betydligt färre märkesvaror. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul med mode och jag tycker om att omge mig av vackra saker, men jag vet nu att jag inte behöver dem för att bli lycklig.

 

Vilket är din stoltaste prestation i livet?
Att jag har fött och håller på att uppfostra tre barn och fortfarande är tillsammans med den man jag älskar och gjort i 20 år samtidigt som jag håller på att starta upp och bygger bolag.

 

Finns det någonting du skulle ändra på om du kunde i vår samtida kultur?
Konsumtions-hysterin.

 

Hur hanterar du den?
Genom att jag prioriterar, köper kvalitet, skänker bort eller säljer på Blocket/Sellpy, arvegods från kusiner, lappar och lagar om tid finns. Ibland inför jag köpstopp-månader. Då får jag bara köpa saker som vi i familjen verkligen behöver, typ mat och kanske nya strumpor!

 

Vad tycker du bäst om i den tid vi lever i?
Hur teknologin utvecklas så snabbt att vi snart på riktigt har lösningarna på de stora universella problemen som klimathot och cancer.

 

Vad är viktigast i livet just nu?
Att Women for Leaders kommer igång på ett bra sätt så att vi kan leva på det.


Vad motiveras du av?
Att få bygga upp, utveckla affärer eller människor. Jag behöver ha ett högre syfte med det jag gör. Jag behöver kunna känna att det jag gör har påverkan att världen blir lite bättre, åtminstone indirekt.

 

Hur motiverar du andra?
Jag brinner för att se andra människor växa och att låta ett team åstadkomma saker tillsammans på egen hand. När människor får frihet under ansvar att göra stordåd motiveras de.

 

På vilket sätt utvecklas du genom det?
Jag får en känsla av tillfredsställelse att vi tillsammans har uppnått något bra.

 

Hur ska vi göra för att bli bättre på att göra meningsfulla saker och ta tillvara på våra dagar, förutsättningar och möjligheter?
Försök att utmana dig själv, var nyfiken, sök nya perspektiv, gå utanför din comfort zone!

 

Vilka ord skulle du dela med någon som läser detta, sitter på sitt jobb och känner sig ouppfylld och vill förändra sitt liv men inte vet hur?
Se ovan, eller som Gandhi uttryckte det: “Live as if you were to die tomorrow, learn as if you were to live forever”

Vad gör du om du vaknar om natten och har svårt somna om?
Det händer extremt sällan. Kommer inte ihåg senast det hände. Men om det skulle hända är mitt bästa tips knipövningar, det är lite som att räkna får 🙂


Några fler råd till ”nya” entreprenörer?
Ha 120% koll på din affärsmodell. Nätverka – Var inte rädd att söka råd från erfarna – de flesta vill gärna hjälpa till – och omge dig av ett nätverk med olika typer av erfarenhet. Tänk stort – fastna inte i det lilla.

 

Vad behöver förändras så kvinnliga entreprenörer får mer stöd och resurser?
Det behövs sådana som Women for Leaders som lyfter frågan, som hälper kvinnor att bredda sina nätverk, stötta dem, supporta dem, bygga upp dem underifrån. Men också förändring i högsta ledningen hos de stora bolagen! Vi behöver ökad medvetenhet och skapa förutsättning för förändring.

 

Mer om Jeanna Rutherhill

Yrke: Medgrundare Women for Leaders
Bor: Lidingö, Stockholm
Familj: Man och tre barn
Hemsida: www.womenforleaders.com

jeannar06jeannar06

Intervju och bilder av Anna Järphammar