Sophie Resare

“Förminska inte dig själv; du driver ett företag inte ett ”litet” företag.”

Uppvuxen utanför Borlänge i Stora Tuna bestämde sig Sophie för att det var Hotelldirektör hon skulle bli.  “Jag flyttade till Göteborg som 20-åring, jobbade på restaurang, blev tidigt biträdande platschef på en stor anläggning och märkte att jag behövde branschutbildning”, berättar hon. Efter jobb och praktik i Frankrike träffar Sophie sin man Jonas Jegestad, och tillsammans startar de eget 1999, med verksamheter i Stockholm, Nynäshamn och de senaste 10 åren i Leksand. När hon sen blir headhuntad till Sandvik 2013 som VD för ett dotterbolag som hanterar representationsverksamheten, sålde de hotellet.

Med en positiv och inget-är-omöjligt-anda motiveras hon av både utmaningar och uppförsbackar och när idén om att jobba med kost, hälsa & träning växte sig allt starkare, utbildade hon sig på distans till diplomerad kostrådgivare och Holistic Lifestyle Coach.

Du driver Epiclivingsweden.com, hur börjar du din episka morgon?
Jag går upp vid 5-5.30 och  läser ett stycke i en bok som ger mig inspiration, skriver om gårdagen, mina planer för dagen och vad som tynger och lyfter mig. Eventuellt mediterar jag oxå. Min man åker tidigt, jag ser till att vår dotter vaknar och sen går eller springer jag med hunden. Arbetsdagen börjar med ett LinkedIn-inlägg om jag jobbar hemifrån, annars åker jag ut på uppdrag.


Hur får du fart på din gnista igen när du känner dig trött eller oinspirerad?
Jag läser & skriver varje morgon. Tränar. Äter bra. Väljer bort negativiteter.

Vilka böcker eller information skulle du rekommendera?
Petter Stordalen “Min  hemlighet”, N Hill “Think and grow rich”. I övrigt nätverk, poddcasts, meditation.

Hur blir man sann mot sig själv?
Genom att lyssna på sig själv & inte gå efter vad andra säger och tycker.

Var känner du dig som mest hemma?
Med likasinnade personer oavsett bakgrund och när jag är kreativ, då trivs jag.

SophieResare3-600x900
“Jag har en to-do-lista i Evernote som jag bockar av och fyller på med saker. Och när jag har gjort det jag har tänkt mig, före kl 15.00, så har jag tid och ork till annat.”

 

Hur upptäckte du vad det var du ville jobba med?
Mina funderingar fanns där i ca 6 månader om att få jobba med hälsa på något sätt, tills jag en morgon i mars skrev ner det jag hade i huvudet och plötsligt blev allting tydligt hur mitt upplägg skulle se ut.

Jobbar du efter något råd du fått av andra, en mentor eller inspiratör?
Ja, att skaffa bred kunskap. Och att jag inte måste kunna allt, utan att jag kan samarbeta med andra som har kunskaper som jag saknar. Idag är det okej med olika samarbeten. Sen beundrar jag alla som gör något, som vågar gå sin egen väg.

Vilken del är svårast i ditt arbete?
Att välja rätt IT plattformar/verktyg, blir lätt att man binder upp sig på fel typ av verktyg alt. att de olika systemen inte fungerar tillsammans.

Vilket är din stoltaste prestation i livet?
Med en 3 månaders bebis köpte & tog vi över vårt hotell med konferens & restaurang som jag och min familj byggde upp till en 4-stjärnig anläggning med eko-profil.
Är också stolt över att jag genomför det jag förutsätter mig att göra. Allt går om man vill!

Finns det någonting du skulle ändra på om du kunde i vår samtida kultur?
Att tidsbrist är något ”fint”. Att ungdomar saknar mentorer/vägledare/bra förebilder som inte är deras föräldrar, dvs de behöver någon i sin närhet, inte på youtube.Hur kan man ändra på det?
Genom mentorskap av olika slag. För yngre åldrar så kanske en klassmorfar/klassmormor kan finnas i skolan någon gång i veckan. När jag var ambassadör för kvinnors företagande så var jag ute i skolor och pratade om min väg till entreprenörskapet, jag tog även emot besök från grundskolor, högskolor och grupper från arbetsförmedlingen på det hotell jag drev med min man.

Vilka ord skulle du dela med någon som vill förändra sitt liv men inte vet hur?
Tänk på vad du tycker om att göra/vad som ger dig glädje & jobba vidare på den tråden. Tänk på målet/visionen och inte på HUR du ska ta dig dig, det löser du på vägen. Du behöver bara en idé/ett embryo till en idé. Umgås med personer som vill åt samma håll.
Våga be om råd/om hjälp, prova på olika saker som ger perspektiv, ebjud dina tjänster till någon du vill jobba med. Sök nätverk. Var aktiv i det lokala näringslivet. Sök kunskap. Var ödmjuk.

Vad gör du om du vaknar om natten och har svårt somna om?
Händer typ aldrig. Om det sker: gå upp & drick ett glas vatten. Skriv ner vad som ev oroar dig. Meditera.

 

“Lyssna inåt våga testa något litet, nytt varje dag. Tänk på hur dina kunskaper skulle kunna hjälpa andra?”


Råd till andra kvinnor som vill nå sina drömmar och mål?
Det är viktigt att välja rätt personer att jobba med, tex revisor, bankperson etc. De som jobbar med dig måste förstå och uppskatta ditt arbete.

  1. Förminska inte dig själv, du driver ett företag inte ett ”litet” företag.
  2. Satsa 100% i det du gör, kvinnor har ofta ”hobbyföretag”. Tro på dig själv & satsa.
  3. I sociala sammanhang: använd rösten när du presenterar dig inför en grupp, ”pip” inte fram ditt namn.
  4. Presentera dig med för- & efternamn och kräv att du och andra kvinnor får hela namnet presenterat. Det händer för ofta att män får hela sitt namn uppläst tex Anders Andersson men sen blir det Anna istället för tex Anna Nilsson…

SophiaResare102

 

Om Sophie Resare
Yrke: Holsistic Lifestyle Coach
Bor: Leksand
Familj: Man och en dotter
Vill du komma i kontakt med Sophie så hittar du henne här eller på Instagram

Interview & photographs of Sophie Resare by Anna Järphammar