Emma Israelsson

Live Well är stort fan av kvinnliga kreatörer och bjuder gärna på berättelser om kvinnor som skapar genom olika konst- eller designformer men som också står för något djupare. Emma Israelsson är inte bara en framgångsrik företagare utan också en väldigt grundad och klok förebild, som med sitt mod och värme ger oss en bestående känsla av att allt är möjligt!

Till och börja med la hon korten på bordet på en restaurang i Los Angeles, när hon under en lunch visade några smycken hon gjort. Efter ett tag sålde hon slut på samtliga och så föddes Emma Israelsson Stockholm – ett företag som inte bara handlar om ljuvlig design utan också kommer med en tydlig värdegrund. “Vi skänker 10% av vinsten till välgörenhet, berättar Emma, “vårt absoluta fokus är att driva vårt företag med stora ambitioner och med högsta nivå på design och kvalitet. Men vi siktar högre än så och brinner för att både inspirera andra och hjälpa människor i nöd, på ett eller annat sätt.” 

Vilka råd skulle du ge om att lyckas i en värld full av design?
Titta inte för mycket till höger och vänster utan gå din egen väg. Du är helt unik. Din business kan vara helt unik.

emmaisrealsson02

Du hade en karriär inom reklambranschen, vad gjorde att du bytte bana?
För ca 10 år sedan upplevde jag att jag saknade smycken på den svenska marknaden som jag attraherades av. Jag uppskattar företag som står för något mer än det traditionella och tyckte inte att jag hittade vad jag sökte.

Jag började få egna idéer och en vision smög sig på. Under min första mammaledighet 2008, bestämde jag mig för att testa och gick min första kurs i silversmide. Passionen var ett faktum men jag höll det privat, eftersom jag gillade mitt dåvarande jobb på en varumärkesbyrå.

 

Och sen flyttade ni till Los Angeles och din idé blev verklighet, berätta!
Jo, efter första flytten till LA – där jantelagen är putsväck och Gnosjöandan starkare än någonsin, bestämde jag mig för att köra och hade med mig en liten testkollektion som tjejerna i business-nätverket ville titta på. Så en dag tog jag med mig smycken till vår veckoträff på ett café och samtliga sålde slut. Kocken och restaurangägaren kom ut och köpte det sista  – där och då fick jag en viktig kvittens på att det här kanske kan vara något.

 

emmaisraelsson03color

“Finns så otroligt många duktiga människor som bär på fantastiska idéer, lösningar eller rena vackra produktidéer, men allt handlar om att våga ta klivet – execution – action.”

 

Hur börjar du din dag?
I perioder startar jag dagen med en lugn joggingtur innan familjen vaknar, vilket är en underbar start på dagen. Sedan är det bestyr med att hjälpa våra tre barn bli klara för dagis och skola.

Dagen på kontoret börjar med kaffe och frukost vid datorn och sen ta itu med dagens (och ibland) gårdagens mail. Jag ansvarar enbart för mina personliga mail och vi har personal som sköter all daglig kundsupport och beställningar vilket är fantastiskt, så min tid kan spenderas på bästa sätt.

 

Hur går själva smycke-tillverkningen till?
Varje smycke i vår kollektion har jag skapat själv för hand. Sedan gjuter vi den färdiga produkten i antingen silver, brons eller 18K guld.

 

Du är ursprungligen från Gnosjö i Småland och uppvuxen i en familj med 4 syskon, hur hamnade du i Stockholm?
Efter studier landade jag i Stockholm och började min karriär inom reklam, kommunikation och varumärkesstrategi. Träffade min man Fredrik och i år firar vi 15-årig bröllopsdag 🙂 Efter att vårt andra barn föddes, tog vi en paus ifrån media- och reklambranschen och flyttade till Kalifornien. Vi har bott i Los Angeles i omgångar och återvände till Sverige 2012 då också företaget startades.

 

Det är intressant att man kan lura sig själv till att “njuta” av att man har en massa idéer, men att sen förverkliga dom kräver något mer, hur tar man sig över sina rädslor?
Respond to fear with action. Finns så otroligt många duktiga människor som bär på fantastiska idéer, lösningar eller rena vackra produktidéer. Det är så lätt att ha idéer, men allt handlar om att få häcken ur och att våga ta klivet – execution – action.

emmaisraelsson

“Det bästa med vår samtid är människors vilja att göra skillnad i en tid som på många sätt är tuff.”

 

Nämn gärna en mentor eller inspiratör som väglett och påverkat dig?
Gud! Jag är troende. Min man. Vi är en bra kombo och han besitter så mycket mer affärsutvecklings-kunskap, vilket jag saknar. Min pappa har alltid varit en förebild.

 

Hur finansierade du ditt företag i början?
Vi hade byggt upp en buffert innan start för att klara oss utan lön under en period.

 

På vilket sätt får ni resultat av vad som går hem?
Vi märker ganska direkt om produkterna är en hit. Två gånger per år presenterar vi nyheter för media, journalister, stylister med flera. Då får vi en direkt feedback och förhoppningsvis hurra-rop. Jag designar smycken jag själv älskar att bära. Vi får en direkt återkoppling via sociala medier som exempelvis Instagram, när vi presenterar produkter och kan direkt avgöra efterfrågan och uppskattningen genom att beställningarna omgående tar vid.

Innan den konkreta lanseringen har vi alltså redan en efterfrågan på produkterna eftersom vi visat kommande nyheter. Vi har presenterat produkterna innan de når ut till butikerna och har på sätt redan skapat en efterfrågan. Förutom de registrerade intresset kring t ex nyheter så är det ju försäljningssiffror som är det konkreta mätbara resultatet.

emmaisrealsson04-kopia

“Sedan ett år tillbaka arbetar vi med att stödja Panzisjukhuset i Kongo som drivs av flertaligt Nobels fredspris-nominerade Dr Dennis Mukwege.”

 

Vad motiveras du av?
Jag blir oerhört motiverad av att se hur företaget ökar på ett väldigt stabilt sätt – det innebär att vi kan ge mer i olika sammanhang. Att vi skänker 10% av vinsten till välgörenhet, motiverar mig jättemycket!

 

Hur motiverar du andra?
Genom konkret och äkta uppmuntran. Det är ofta lättare att ha tro på andra än sig själv 🙂

 

emmaisraelsson01bl

“Att vara unik innebär att fortsätta tro på sin idé i motvind och att våga sjösätta visionen som vuxit fram. En bra idé behöver inte så mycket förklaringar.”

 

Vilken del är svårast?
Att på riktigt börja tjäna pengar. Produkten ska täcka så enormt mycket utgifter och det är lätt att glömma i början. Och inget företag vill väl gå ”break even” utan målet är ju självklart att generera bra vinst.

 

Hur vänjer man sig vid ”the ebb and flow” i entreprenörskapet?
Vet inte om man vänjer sig. Men tror att det är viktigt att hela tiden fokusera på det tydliga delmålet för att inte känna efter så mycket.

 

Vad har varit svårast?
Att få ihop livet. Att få tiden att räcka till – att vara hustru, mamma, syster, dotter, kompis, företagsledare. Att inte glömma sig själv i allt. Att prioritera ”påtankning” av inspiration, träning, lugn och ro, rekreation.

 

Vilken är den största lärdom du fått?
Att förstå vikten av att vara rädd om mig själv för att räcka till. Håller på och lär mig.

 

“Man ställer orimligt höga krav på sig själv emellanåt, min egen disciplin har jag inga problem med. Ett par veckor med familjen ”hemma” i SoCal (södra Kalifornien, reds anmärkning) gör susen för återhämtningen”

 

Du säger att delmålen är viktiga för att “orka” få företaget att växa. Känner du dig nöjd med vart ni kommit hittills?
Inom företagandet är jag nöjd med att vi praktiskt lyckats med givandebiten – GIVING BACK. Vi har skapat ett flow på välgörenhetssidan som gör att vi dagligen kan skänka pengar till Panzisjukhuset i Kongo utan att lägga tid på det och kunna fokusera på vår verksamhet – det vi är bäst på!

 

Hur har ditt företag utvecklat dig som person?
Från början kan man känna sig jätteliten, skitskraj och tror att det kommer gå åt skogen. Men. Sen…så gör det inte det! 

 

Vilken är det största du offrat för att starta ditt företag?
Ser inte att jag offrat något utan bara vunnit på så många vis.

 

Finns det något val ni gjort med att bygga bolaget, som inte varit helt lyckat men som ändå hjälpt företaget framåt?
I början var vi ”ja-sägare” till allt. Vi tog emot alla möjliga typer av beställningar utöver vårt sortiment. Vi ville vara alla kunder till lags och gjorde mycket custom orders. Det var nog inget misstag i början men idag är det inte möjligt att bygga just vår business på det viset.

Varje kund och kontakt är enormt viktig och vi är otroligt noga med att vårda alla suveränt och med ett härligt, snabbt och professionellt bemötande. Det kommer alltid vara lika viktigt oavsett hur stora vi är men vi kommer inte kunna vara lika flexibla med eventuella önskemål och personliga beställningar.

 

Finns det några resurser eller böcker du skulle rekommendera till en entreprenör?
Jag väljer resurser – prata med bekanta som driver eget.

 

Hur tar du hand om din insida?
Umgås med familjen. Umgås med härliga vänner. Genom att leva med Gud. Det är ju ändå Gud som gjort mig och kan ritningarna bättre än någon annan!

 

Hur hanterar du stress?
Genom träning och bön.


Vad får dig att vakna?
Väckarklockan.


Vad får dig att somna om?
3 sekunder.

 

Var känner du dig som mest hemma?
Var som helst i hela världen så länge min man och våra barn är med.

 

Hur viktigt är träning för dig för ett balanserat liv?
Jag tränar så ofta jag kan. Älskar att springa och kör Tabata (en mycket effektiv intervallträning, reds anmärkning) Meditationsbiten är bön.

 

Vad tycker du bäst om i den tid vi lever i?
Människors vilja att vilja göra skillnad i en tid som på många sätt är tuff.

 

Mer om Emma Israelsson
Yrke: Grundare och Creative Director på Emma Israelsson Stockholm
Bor: Med make Fredrik, och deras tre barn Eliott, Olivia och Miller
Motto: Believe
Du beställer hennes smycken på www.emmaisraelsson.com